نگاهی ژئوشیمیایی به ظرفیت‌های مغفول گوهرسنگ‌های ایران

نگاهی ژئوشیمیایی به ظرفیت‌های مغفول گوهرسنگ‌های ایران

به گزارش روابط عمومی انجمن صنفی گوهرسنگ ایران به نقل از خبرگزاری آنا؛ ایران مملو از آثار باستانی و گنجینه‌ای نهفته از مواهب زمین‌شناسی با تنوع بی‌نظیر ذخایر معدنی ازجمله گوهرسنگ‌های رنگارنگ و شهاب‌سنگ‌های آسمانی، چشم به راه اکتشاف و بهره‌برداری اصولی است.

موقعیت ویژه ایران اسلامی در کمربند کوهستانی آلپ – هیمالیا در کنار فرآیند‌های تکتونیکی پیچیده و گوناگون، بستری غنی برای شکل‌گیری این منابع ارزشمند فراهم آورده است؛ از فیروزه نیشابور، نگین درخشان ایران تا دمانتوئید گارنت کرمان، گرانبهاترین گوهر این خاک و از عقیق و کوارتز تا شهاب‌سنگ‌های باستانی که حامل اسرار کیهان‌اند.

ایران مجموعه‌ای بی‌نظیر از فرصت‌ها را در اختیار دارد، با این شرایط، بهره‌برداری از این گنجینه نیازمند توجه به چالش‌های زیست‌محیطی، توسعه روش‌های استخراج پایدار و بومی‌سازی دانش و فناوری‌های مرتبط است.

ایران دارای ۴۰ تا ۵۰ نوع گوهرسنگ است که برخی از آنها در دسته سنگ‌های قیمتی قرار می‌گیرند.

فیروزه نیشابور به‌عنوان نخستین و فعال‌ترین معدن فیروزه در دنیا، از شهرت جهانی برخوردار است و معادن دیگری نیز در جنوب دامغان، معدن مس میدوک شهر بابک و استان سیستان و بلوچستان (شمال غرب زاهدان) وجود دارند.

گارنت سبز (دمانتوئید گارنت) کرمان نیز در منطقه جیرفت یافت می‌شود و گران‌ترین سنگ ایران محسوب شده و در بازار‌های جهانی تا هر قیراط یک‌هزار دلار به فروش می‌رسد.

عقیق، کوارتز، داسیت و ابسیدین: این سنگ‌ها در مناطق مختلف ایران ازجمله شمال غرب (اردبیل)، همدان (کوه الوند)، کرمان (کوه لاله‌زار) و لرستان یافت می‌شوند.

سنگ‌های کلکسیونی: برخی سنگ‌ها مانند اسکولسیت و انارکیت، بیشتر جنبه کلکسیونی دارند و قابل تراش نیستند و این سنگ‌ها در استان اصفهان، شهر انارک و معدن سرب و روی نخلک یافت می‌شوند.

متأسفانه بسیاری از شهاب‌سنگ‌هایی که بر ایران بارش می‌کنند، به‌دلیل تخریب زیست‌محیطی و شرایط نامناسب محیط از بین می‌روند، قبل از اینکه متخصصان اینگونه سنگ‌های ارزشمند را شناسایی کرده و آزمایش‌های لازم را روی آن انجام دهند.

ایران معدن سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی است، اما متخصصان کمی در حوزه گوهرشناسی و شهاب‌شناسی تربیت شده‌اند و متخصصان کمی در این حوزه دارم که این خود یک نقطه‌ ضعف برای کشورمان است.

با وجود معادن غنی در ایران، پژوهش‌های کمتری در حوزه گوهرسنگ‌ها و شهاب‌سنگ‌ها صورت گرفته و اطلاع‌رسانی هم در این زمینه بسیار اندک بوده به‌طوری‌که مردم فقط با سنگ‌های فیروزه، یاقوت، عقیق، الماس و… آشنایی دارند، درحالی که گوهرسنگ در ایران متنوع است که معدود متخصصان حوزه زمین‌شناسی از آن اطلاع دارند.

از سوی دیگر ایران پرظرفیت‌ترین کشور در حوزه شهاب‌سنگ است و سالانه یک‌هزار شهاب‌سنگ از آسمان ایران بارش می‌کنند و اغلب این شهاب‌سنگ‌ها نیز در اقیانوس‌ها و دریاها فرود می‌آیند.

عمده شهاب‌سنگ‌هایی هم که در دوران ایران باستان و دوران پیش از انقلاب اسلامی ازجمله دوره قاجار یافت شده‌اند، بخش عمده‌ای از این شهاب‌سنگ‌ها از بین رفته‌اند و فقط بخش معدودی شهاب‌سنگ در کشورمان از دوران گذشته برجای مانده‌اند.

 

با این مقدمه خبرنگار آنا گفت‌و‌گویی را با دکتر مسعود کیانی زمین‌شناس و رئیس انجمن صنفی کارفرمایی گوهرتراشان و گوهرشناسان سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی ترتیب داده است تا ظرفیت ایران به‌خصوص استان‌ها را در حوزه گوهرسنگ‌ها و شهاب‌سنگ‌ها مورد بررسی قرار دهد و راهکارهای لازم را برای رفع چالش‌ها ارائه کند.

این گفت‌و‌گو در دو بخش تقدیم مخاطبان می‌شود.

بخش نخست گفت‌و‌گوی دکتر مسعود کیانی را در ادامه می خوانید:

دکتر مسعود کیانی

«کریزوکولا» و «مالاکیت» فیروزه نیستند؛ فیروزه مشتری کهن‌ترین معدن دنیا

آنا: با توجه به تنوع زمین‌شناسی ایران و اهمیت حفظ زمین‌شناسی و میراث فرهنگی، در حوزه حفظ زمین‌شناسی در تهران و سایر استان‌ها خیلی کار خارق‌العاده‌ای انجام نداده‌ایم، اما در حوزه زمین‌شناسی ازجمله گوهرسنگ‌ها و شهاب‌سنگ‌ها دارای تنوع زیادی هستیم، به‌طور مخصوص چه نوع گوهرسنگ‌هایی به طور خاص در کدام مناطق یافت می‌شوند و ظرفیت‌های توسعه اکتشاف و بهره‌برداری از این منابع چگونه است و آیا در این حوزه از فناوری‌های نوین استفاده می‌شود یا صرفاً با روش‌های قدیمی پیش می‌رویم؟

دکتر مسعود کیانی: در ایران اسلامی تقریباً ۴۰ تا ۵۰ نوع گوهرسنگ داریم که چندین گوهرسنگ در حوزه سنگ‌های قیمتی می‌گنجند؛ ازجمله فیروزه نیشابور که چهار معدن فیروزه در نیشابور، جنوب دامغان، معدن مس «میدوک» در شهر بانک و جدیداً چهارمی در استان سیستان و بلوچستان و شمال غرب زاهدان پیدا شده و این چهار معدن فیروزه هستند که ظرفیت بسیار برای تولید فیروزه دارند، باقی مناطقی که دارای سنگ‌هایی به نام فیروزه آذربایجان است، در حقیقت فیروزه نیست و درواقع «کریزوکولا» و «مالاکیت» هستند که متأسفانه به‌نام فیروزه در بازار مصطلح شده‌اند.

اما ارزشمندترین سنگ ایران، سنگ «دمانتوئید گارنت» یا «گارنت سبز» کرمان است که در شهرستان جیرفت بخش صوغان و روستای باغ برج معروف است به‌طوری‌که آنجا کشت می‌شود و داخل سنگ‌های «اُفیولیتی» و «سرپانتینیت» آن منطقه قرار دارد که گران‌ترین سنگ ایران است و تراش‌خورده آن در بازار‌های جهانی تا هر قیرات یک‌هزار دلار فروش می‌رود.

در سراسر ایران و بیشتر مناطق کشور ظرفیت «عقیق»، «کوارتز»، «داسیت» و «ابسیدین (Obsidian)» در شمال غرب کشور ازجمله استان اردبیل داریم، همچنین انواع پالت‌های رنگی قرمز، قهوه‌ای و زرد در استان همدان با کوه الوند و استان کرمان با کوه لاله‌زار یا استان لرستان و … در حوزه سنگ‌های قیمتی و گوهرسنگ‌ها ظرفیت بالایی دارند و همانطور که عرض کردم ۵۰ نوع گوهرسنگ در کشور داریم که چند نمونه از این گوهرسنگ‌ها به‌عنوان کلکسیونی هستند و قابل تراش نیستند، مانند سنگ «اسکولسیت» (scolecite)، «انارکیت» (Anarakite) یا «ولکانیک» که تقریباً در استان اصفهان شهر انارک و معدن سرب و روی نخلک شامل «اسکولسیت» (scolecite)، «انارکیت» (Anarakite) یا «گارنت» در این معدن قرار دارند، اما چند نوع از این سنگ‌ها به‌عنوان تراش‌خورده مورد استفاده قرار می‌گیرد که شاخص‌ترین‌شان فیروزه نیشابور است که فیروزه به‌عنوان نخستین معدن دنیا به‌لحاظ گوهرسنگی و فعال‌ترین معدن قدیمی دنیا و کهن‌ترین معدن دنیا از آن استخراج می‌شود.

 

در ایران اما زمرّد، یاقوت یا الماس به‌عنوان جواهر یافت نشده، البته ظرفیتهایی به شکل تندیس بوده که برخی به‌عنوان جواهر کیفیتی نداشتند و درحقیقت صنعتی هستند؛ مانند کراندوم، کرندوم یا کوراندوم آبی (Corundum) که در استان همدان قرار دارد که ارزش جواهری خاصی ندارد.

در کشورمان از ظرفیت‌ها به صورت دستی، مکانیزه و فاصله‌های معدنی بهره می‌برند، به جز فیروزه نیشابور که به صورت رسمی استخراج می‌شود، مابقی ظرفیت‌های گوهری کشورمان به‌صورت محصول جانبی معادن فلزی هستند؛ مانند «عقیق»، «کوارتز»،«کانی گارنت»، «مالاکیت»، «کریزوکولا» و … همه به‌عنوان محصول جانبی هستند، حتی برخی از اینها مانند فیروزه «میدوک» در استان کرمان به‌صورت انفجاری همراه رگه‌های مس بیرون می‌آوریم و این انفجار موجب می‌شود کل رگه تخریب شده و بعضاً ۲۰ تا۳۰ درصد به صورت گوهری در معدن «اسفوردی» بافق استان یزد بازیافت شود و ایران دارای آپاتیت‌های (Apatite) بسیار خوبی است که متأسفانه آنها هم در حال تخریب هستند که برای برای استفاده در تولید اسید فسفریک مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 

آنا: با توجه به اینکه ایران در کمربند کوه‌زایی آلپ – هیمالیا قرار دارد، چه ارتباطی بین فرآیند‌های تکتونیکی (زمین‌ساخت) و تشکیل کانی‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی در کشور وجود دارد؟

دکتر مسعود کیانی

دکتر مسعود کیانی: همانطور که می‌دانید در کمربند کوهستانی آلپ – هیمالیا هستیم و فشار‌های تکتونیکی به‌خصوص فرآیند کوه‌زایی کوه «لارامین» داریم که از ۶۵ سال قبل آغاز و این موجب شده یک سری توان‌های «ماگمایی» یا سریال‌های «ماگمایی» داشته باشیم که بخشی مربوط به سنگ‌های دگرگونی «سیبری» است که به‌عنوان ظرفیت سنگ‌های دگرگونی است و سنگ‌های دگرگونی جان مانند «گارنت» و «آندالوسیت» که از ظرفیت اصلی سنگ‌های دگرگونی هستند یا سنگ‌های دگرگونی «اسکارنی» یا «تاکتیت‌ها» که ظرفیت گارنت، اپیزود و بلورها یا مگنتیت (Magnetite) دارند.

 

برخی گوهر‌ها نیز قدیمی‌تر هستند که مربوط به دوره «کامبریَن» یا «اینفراکامبرین» می‌شود که تقریباً به سری هرمز و گنبد‌های نمکی مربوط می‌شود، مانند استان البرز، بوشهر و استان فارس. در درون گنبد‌های نمکی باز «گارنت»، «کوارتز»، بلورهای «هماتیت» و سنگ‌های قیمتی و نیمه‌قیمتی دیگر را داریم، اما اصولاً چون در کمربند ارومیه ـ پلدختر و دگرگونی سیرجان و از  غرب به جنوب شرق داریم اکثر ظرفیتهای گوهری در این مناطق واقع شده، به جز سنگ‌هایی که در شرق کشور مانند عقیق‌ خراسان جنوبی، در شهر اسفراین بیرجند، بیشه یا استان خراسان رضوی دارای عقیق هستند و فیروزه نیشابور که یک کمربند آتشفشانی است که منطبق با کمربند زاگرس نیست و خود در آنجا ایجاد شده و اینها ظرفیتهای گوهرسنگی کشور هستند.

بارش سالانه چندین هزار تُن شهاب‌سنگ در سطح کره زمین 

آنا: برسیم به شهاب‌سنگ‌شناسی که در انجمن صنفی کارفرمایی گوهرتراشان و گوهرشناسان در این زمینه در حال تحقیق و پژوهش هستید، تاکنون چه تعداد شهاب‌سنگ در ایران شناسایی و ثبت شده، اطلاعاتی درباره ویژگی‌های این شهاب‌سنگ‌ها شامل نوع، ترکیب، سن و سایر مشخصات مربوط به آنها دارید؟

دکتر مسعود کیانی: خوشبختانه ایران یکی از کشور‌های پرظرفیت در زمینه جست‌و‌جو و اکتشاف شهاب‌سنگ‌هاست و با توجه به اینکه سرزمین خشکی داریم (یعنی جنگل و مزارع ما کمتر است)، شهاب‌سنگ‌ها در تمام مناطق ایران سقوط می‌کنند، یعنی حتی در مناطق شمالی، جنگلی زاگرس و البرز سقوط می‌کنند، اما به‌دلیل اینکه فعالیت‌های زیستی، تخریبی و فرسایشی زیاد است بعضی‌ از این شهاب‌سنگ‌ها پیدا نمی‌شوند و سالانه شاید چندین هزار تُن شهاب‌سنگ در سطح کره زمین بارش می‌کند و عمدتاً در دریا و اقیانوس‌ها سقوط می‌کند.

ایران دارای کویر مرکزی و بیابان لوت است و حتی دریاچه‌های استان‌های مرکزی خشک شده‌اند، مانند دریاچه بختگان، دریاچه جازموریان و اطراف استان‌ها، به‌خصوص کویر و بیابان لوت که در این مناطق پرظرفیتترین شهاب‌سنگ‌ها را داریم و تقریباً بالای یک‌هزار عدد شهاب‌سنگ را در مجموعه آزمایشگاه گوهرشناسی و شهاب‌سنگ شناسی کیان پارس (کیپا) و مؤسسه گوهرشناسی «تحسین» مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه خوارزمی داریم که در مرکز رشد مستقر هستند که این آزمایشگاه‌ها بالای یک‌هزار شهاب‌سنگ را ثبت کرده‌اند و در گسل شهاب‌سنگ‌ها به‌صورن رفرنس فعالیت می‌کنند که بعضی‌ها به‌عنوان مقالات علمی ـ پژوهشی توسط دانشگاه خوارزمی و دانشگاه تهران مورد پژوهش قرار می‌گیرند و در خارج از کشور نیز مقالاتی داریم و حتی مقالات ISI در این زمینه انجام می‌شود و یک کتاب هم در زمینه شهاب‌سنگ‌ها به نام «مقدمه‌ای بر شهاب‌سنگ‌ها» نگاشته‌ام.

ایران ظرفیت اینکه بتواند انواع شهاب‌سنگ‌ها را مورد شناسایی قرار داده و آن را طبقه‌بندی کند دارد و خوشبختانه بومی شده است، درحالی که پیش از این برای شناسایی شهاب‌سنگ به خارج از کشور مانند فرانسه، آمریکا، اروپا و استرالیا می‌رفتند، اما توانستیم در یک دهه اخیر شناسایی شهاب‌سنگ‌ها را بومی‌سازی کنیم و شهاب سنگ‌هایی از نوع کربنی «آکندریتی» یا کشف شده از سیارک «وستا» و حتی سیارکی‌های دیگر و غیرسیارکی‌ها مانند «کُندریت» و آهنی‌ها و سیارات که متلاشی شده هستند، پیدا کردیم.

دکتر مسعود کیانی

 

شهاب سنگ آکندریت

شهاب سنگ آکندریتی NL004

 

همچنین دو شهاب‌سنگ آهنی بزرگ را در استان لرستان شناسایی کردیم که هرکدام تقریباً ۴۰ کیلوگرم وزن دارند و هسته یک سیارک یا سیاره متلاشی شده بودند و دانشجویانی برای بررسی آن گذاشتیم و جالب است بدانید داخل شهاب‌سنگ‌های پیدا شده طلا و کانی الماس بود و یک‌ شهاب‌سنگ را شنایایی کردیم با کانی الماس و در شهاب‌سنگ آهنی هم مقدار جزئی طلا داشت.

شهاب سنگ آهنی ازنا لرستان

شهاب سنگ ازنا

آنا: شواهدی مبنی بر شهاب‌سنگ باستانی در ایران داشتید،اطلاعاتی در زمینه منظومه شمسی در شرایط اولیه دارید؟

دکتر مسعود کیانی: در دوران باستان خیلی از روزنامه‌ها دیدم که قطعاتی به نام سنگ گذاشتند، اما به ما از طریق میراث فرهنگی خبر نداده‌اند که بتوانیم این سنگ‌ها را که در مناطق باستانی و قبرها یافت شده‌اند، مورد بررسی قرار دهیم.

قدیمی‌ترین شهاب‌سنگ در کشور شهاب‌سنگ «اشتهارد» است که در زمان ناصرالدین شاه در منطقه اشتهارد فرود آمده و مردم محلی این شهاب‌سنگ را شبانه پیدا می‌کنند، چراکه به چشم دیده بودند که سقوط کرده و این شهاب‌سنگ‌ را تحویل دربار می‌دهند و ناصرالدین شاه قاجار هم متأسفانه طی سالیان مختلف قسمتی از شهاب‌سنگ‌ را به دولت‌های مختلف هدیه کرده، حدود ۴۵ کیلوگرم باقی مانده این شهاب‌سنگ در کاخ گلستان مورد بازدید عموم قرار گرفته است.

آنا: یعنی حدود ۲۰ کیلوگرم از شهاب‌سنگ «اشتهارد» توسط ناصرالدین شاه به مقامات سایر کشورها هدیه داده شده است؟

دکتر مسعود کیانی: بله. از ۶۵ کیلوگرم اولیه ۴۵ کیلوگرم باقی مانده است.

 

آنا: با توجه به تغییرات اقلیمی و اثرات آن بر محیط زیست، فعالیت‌های معدنی (ازجمله استخراج گوهرسنگ‌ها) چه تأثیری بر محیط زیست دارند و چه راهکار‌هایی برای کاهش اثرات منفی و توسعه پایدار این فعالیت‌ها وجود دارد؟

دکتر مسعود کیانی: متأسفانه در کشورمان محیط زیست و زیست محیطی معدن خیلی رعایت نمی‌شود و این واقعیتی است و بخش‌ها و عوامل مختلفی دارد که یکی از آنها نبود تجهیزات است، دیگری دولتی بودن خیلی از معادن است، یعنی سرپوش گذاشته می‌شود، برخی معادن کشور به‌خصوص در حوزه آب و آهن مانند «چادرملو» که فعالیت‌های زیست‌محیطی به‌لحاظ آب دارد.

به‌عنوان مثال ایران ظرفیت عقیق زیادی دارد، اما در بسیاری از مناطق ایران ثبت دولت نشده‌اند، چراکه بسیاری از مناطق کوچک است و مردم نیز مقصر نیستند و مردم خود آنجا را به صورت دستی استخراج و برداشت می‌کنند و این موجب می‌شود رگه‌ها گم شود و به صورت غیراصولی استخراج کنند که زیست محیطی واقعاً آسیب می‌بیند، به‌خصوص در مناطق شرق کشور این اتفاق زیاد رخ می‌دهد، درحالی که اگر بتوان اینها را به صورت مکانیزه در قالب تعاونی‌های مردمی انجام داد، خوب است و در این باره راهکارهایی داریم که مردم چگونه باید در این زمینه فعال شوند، مانند فیروزه نیشابور که یک الگوی خوبی از نظر مردمی شدن و تعاونی شدن در معدن است، اما بسیاری از اینها به‌دلیل فقر فرهنگی یا فقر مالی است.

به‌عنوان مثال مردم محلی در کرملان «گارنت» را به‌‌صورت دستی استخراج می‌کنند و چند صد نفر در یک کوه در یک منطقه کار می‌کنند و هرکدام منطقه‌ای را گرفته و حفاری می‌کنند و اگر بتوان اینها را سر و سامان داد و در قالب تعاونی‌هایی باشد، هم ارزش افزوده بیشتری پیدا می‌کنند و به‌لحاظ آسیب زیست‌محیطی بهتر می‌توان این موضوع را کنترل کرد، به‌خصوص می‌توان مصرف آب را در کشور پایین آورد.

ادامه دارد…

دکتر مسعود کیانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *